Zet je voornemen om af te vallen om in daden! Gezond afvallen, hoe doe je dat?
Meet je gewicht, BMI en middelomtrek
Gebruik een weegschaal om te weten hoeveel je precies weegt. Daarnaast zijn 2 tests waarmee je zelf kunt berekenen of je een gezond gewicht hebt. De BMI test en de buikomvang test.
Stel je streefgewicht vast
Kies een realistisch streefgewicht. Dus niet zoveel als je woog toen je 16 jaar was. Een mooi streven is 10% van je huidige gewicht af te vallen. Probeer dan geleidelijk af te vallen. Dat wil zeggen: een halve kilo tot 1 kilo per week. Meer is niet goed. Op deze manier is afvallen ook beter vol te houden.
Maak een plan i.p.v. goede voornemens
Voornemens maken helpt je bij het houden aan je doel. Laat je echter niet verrassen door verleidingen, maar maak van tevoren een goed plan. Wat ga je veranderen en hoe ga je dit uitvoeren? Hiervoor is het nodig om jezelf een beetje te leren kennen. Bedenk waar jouw valkuilen liggen en wapen jezelf tegen deze verkeerde gewoontes.
Vraag steun bij familie en vrienden
Samen eten en drinken is gezellig. Dat maakt het lastig om een taartje te weigeren op een verjaardag of geen zoutjes te pakken, terwijl de rest dat wel doet. Vraag hulp aan die mensen waarvan je weet dat ze je zullen steunen. Ze houden rekening met je en zullen je niet snel iets opdringen. Of je kunt samen gaan sporten.
Krijg je toch iets aangeboden wat je niet wilt eten, zeg dan gewoon ‘nee’. Je hoeft je niet te verantwoorden of te verontschuldigen. Jij neemt de beslissingen over wat je wel en niet eet.
Neem je huidige eetpatroon onder de loep
Een eetpatroon is alles wat je dagelijks eet en drinkt. Om een gezond gewicht te krijgen heb je een passend eetpatroon nodig. In de eerste fase is het daarom belangrijk om je huidige gewoontes onder de loep te nemen. Hou een dagboek bij.
Gezonde verandering toevoegen
Kies een vast moment op de dag waarop je je nieuwe gezonde verandering toepast. Dit maakt het veel makkelijker. Iedereen heeft zijn vaste rituelen en gewoontes. Voeg hier dan je gezonde verandering aan toe.
Train jezelf
Het is zeker niet makkelijk om ineens een gezonde verandering toe te voegen aan je dagelijks leven. Je bent zo gewend aan je eigen gewoontes. Maar train jezelf! Dan zullen de volgende nieuwe veranderingen ook makkelijker toe te voegen zijn.
Herinner jezelf
Ook een lastige, je vergeet het. Dat kan gebeuren! Stop dan niet direct maar ga er de volgende dag weer vol goede moed tegen aan! Een aantal geheugensteuntjes kunnen zijn: Zet het in je agenda, zet je wekker, plak notitiebriefjes op de koelkast of schrijf het op je spiegel!
Iets afleren
Nu zijn er vast ook ongezonde gewoontes die je moet afleren. Doe dit ook niet allemaal tegelijk! Maar 1 voor 1. Iets afleren is vaak nog moeilijker dan iets aanleren!
Iedere dag
Kies een gezonde verandering die je iedere dag gaat toepassen. Zo heb je veel sneller je nieuwe gewoonte in je gezonde routine zitten.
Prioriteit
Stel prioriteiten, waar irriteer je je het meest aan? Wat wil je het liefst veranderen?
Bewust denken
Denk even rustig na over wat je wilt veranderen en hoe je het wilt veranderen. Zonder dat het mega ingrijpend aanvoelt. stapje voor stapje is de sleutel naar een gezonde levensstijl, een gezonde routine! Over een aantal maanden of misschien een jaar ben je jezelf heel erg dankbaar dat je vandaag begonnen bent!