Suiker beinvloedt je emoties
Lekkernijen met suiker zijn voor de meeste mensen gelinkt aan positieve emoties omdat je het associeert met feestjes. Toen je een klein kind was, kreeg je waarschijnlijk taart met je verjaardag, een koekje als er bezoek kwam en een chocoladereep van je opa en oma bij een goed rapport. Hierdoor leerde je dat feestjes (groot en klein) samengaan met zoetigheid. Daarom krijg je nu een positief gevoel als je denkt aan lekkernijen en beloon je jezelf vaak met zoetigheid. Je hebt van jongs af aan geleerd om zoetigheid te linken aan positieve emoties.
Je kreeg misschien ook een snoepje op je knie als je gevallen was waardoor we suiker zijn gaan associëren met troost.
Bepaalde voedingsmiddelen zoals banaan, chocolade en haver bevatten de stof tryptofaan. Je lichaam maakt uit tryptofaan het “geluksstofje” serotonine wat maakt dat we ons gelukkig voelen na het eten van bijvoorbeeld chocola.
Hoewel zoetigheid voor vrijwel iedereen wordt geassocieerd met feestjes, is suiker ook gelinkt aan negatieve gevoelens.
Suiker leidt tot ontstekingen
Een glas vruchtensap bijvoorbeeld zorgt voor een bloedsuikerpiek die een insulinestoot uitlokt waarna er een dal in je bloedsuikerspiegel ontstaat. Als dit vaak gebeurt, kan dat tot ontstekingen leiden. Als je in je lichaam veel ontstekingen hebt, wordt tryptofaan gebruikt voor andere stoffen en blijft er minder tot niets over om serotonine te maken. Je ervaart dan geen of veel minder een geluksgevoel na het eten van zoetigheid.
Behalve door te stoppen met suikers eten, kun je ontstekingen verlagen met zogenoemde anti-inflammatoire voeding: Ontstekingsremmende omega 3 vetten als avocado, olijfolie, vette vis en noten, antioxidanten en probiotica en voldoende beweging.
Suiker verlaagt je energieniveau
De meeste mensen krijgen energie na het eten van een product met veel suiker. Dit komt doordat je bloedsuikerspiegel stijgt. Veel mensen zullen echter ook toegeven dat na de energiepiek al snel een dal komt.
Suiker levert wel energie, maar voorziet je lichaam niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels. Dit geldt voor alle soorten suiker. Suiker levert slechts kortstondige energie: Het leidt tot enorme pieken in je bloedsuikerspiegel, gevolgd door enorme dalen door de insuline uitstoot. Dat is een vervelend gevoel en kost een heleboel energie waardoor je juist moe en prikkelbaar wordt. Sommige mensen gaan dan nog meer suiker eten (of koffie drinken o.i.d.) om hun energieniveau hoog te houden. de suikerschommelingen in je bloed worden hier alleen maar groter door. De een heeft meer last van die schommelingen in de bloedsuikerspiegel dan de ander.
Cortisol is een hormoon dat in de bijnierschors wordt aangemaakt. Het hormoon kennen we vooral als stress hormoon maar het speelt ook een rol bij het verteren van voedsel, het ritme van slapen en waken en het afweersysteem. Het hormoon zorgt er tevens voor dat de bloedsuikerspiegel op niveau blijft. Je kunt je dus voorstellen dat door de enorme fluctuaties in je bloedsuikerspiegel, de werking van Cortisol ontregeld raakt.
Suiker en slapen
Te veel suiker, bloem en witmeelproducten eten, kan tot verminderde slaapprestaties leiden. Hoe werkt dat? Suiker doet de bloedsuikerspiegel heviger fluctueren. Deze heeft hogere pieken en diepere dalen. Dit veroorzaakt een vorm van onrust en stress in je lichaam wat maakt dat je niet rustig slaapt. Overtollige suiker wordt opgeslagen als glycogeen in de lever. Tijdens stress zijn ook de hersenen actiever. Ze beginnen glycogeen uit de lever te gebruiken om hun functioneren te voeden. Zulke processen vinden normaal gesproken tijdens het wakker-zijn plaats. Het kan ertoe leiden dat de suiker- en witmeelliefhebber onrustig slaapt of midden in de nacht wakker wordt.
Suiker verslechtert dus je nachtrust wat weer je hormoonhuishouding verstoort. Als je slecht slaapt neemt het hongerhormoon grehline toe en het verzadigingshormoon Leptine neemt af. Je krijgt meer honger, vooral in zoete, vette of zoute snacks waardoor je makkelijker in gewicht kunt toenemen. Het Cortisol hormoon neemt door slaapgebrek toe, wat weer leidt tot meer vetopslag op de buik.
Slecht slapen maakt je bovendien meer prikkelbaar. Je kunt ook hierdoor verleidingen minder goed weerstaan.
Conclusie
Suiker kan je emoties beïnvloeden. Op positieve wijze omdat je het associeert met feestelijke gebeurtenissen en omdat je er kortstondig energie van krijgt. Op negatieve wijze omdat het ontstekingen bevordert waardoor je minder geluksgevoel ervaart, minder weerstand hebt en dus sneller ziek kunt worden.
Je wil steeds meer suiker om toch dat positieve gevoel weer te ervaren.
Suiker veroorzaakt enorme schommelingen in je bloedsuikerspiegel. In plaats van dat je er energie van krijgt, wordt je juist moe, prikkelbaar en futloos van suiker.
Extra schommelingen in je bloedsuikerspiegel veroorzaken weer extra aanmaak van cortisol, hierdoor ontstaat weer meer stress in je lijf, nog meer cortisol, nog meer schommelingen….. een negatieve spiraal!
Van suiker ga je slechter slapen waardoor je hormoonhuishouding ontregeld raakt en je makkelijker vet opslaat en makkelijker naar zoete of vette snacks verlangt.
En: suiker is slecht voor je huid. Je krijgt er rimpels van. Ook dit beïnvloedt je emoties; we kunnen er chagrijnig van worden.
Toch goed om even bij stil te staan, zo vlak voor de december maand…