Maak plannen in plaats van voornemens. Realistische en haalbare plannen. Als sporten in 2017 niet lukte, waarom zou dat per 1 januari 2018 dan ineens anders zijn? Houd, bij het maken van je plan, rekening met valkuilen zoals tijdgebrek en motivatie. Voer 1 of 2 veranderingen tegelijk toe anders hou je je voornemen ook niet vol.
Bedenk waarom je een bepaalde eetgewoonte hebt. Is het een bijvoorbeeld altijd ’s avonds laat? Wanneer je met vrienden bent of juist wanneer je alleen bent en je verveelt? Heb je iets lekkers verdiend vind je? Ben je zielig en heb je troost nodig? Bepaal de echte reden van je stemming en zoek hier een oplossing voor, anders dan eten. Ook de plaats waar je bent of de geur van bepaald eten kan een snackbehoefte oproepen. Ook hier geldt dat je de oorzaak van je behoefte moet achterhalen.
Concreet en leuk
‘In januari ga ik afvallen’ is duidelijk noch concreet. Doe het liever zo: ‘voortaan ga ik op de fiets in plaats van met de auto naar mijn werk’. Of: ‘ik zet vanaf nu de wekker vijftien minuten eerder om rustig en gezond te ontbijten’. Het voornemen: ‘vanaf januari ga ik niet meer snoepen’ is totaal niet reëel. Plan liever wat, wanneer en hoeveel er wél gesnoept mag worden. Gezonder leven mag best leuk blijven!
Hou het positief
Maak het makkelijk voor jezelf en zorg dat je het positief opschrijft. Zeg niet: als ik moet overwerken en ik wil wat eten, dan ga ik niet langs bij een snackbar. Dan weet je namelijk nog niet wat je moet doen. Maar zeg: als ik moet overwerken en ik wil wat eten, dan pak ik een groente snack uit m’n tas of dan wacht ik met eten tot ik thuis ben en maak ik daar een lekkere maaltijd klaar.
Maak een “als-dan” briefje:
Bijvoorbeeld: ‘Als ik zin heb in koekjes om 16.00 uur Of: ‘Als ik zin heb in chips tijdens televisie kijken ’.Schrijf achter ‘Dan’ wat je voortaan gaat doen. Je kunt je voornemen om dan minder te eten, iets gezonder of juist iets te doen wat helemaal niets met eten te maken heeft.
Bijvoorbeeld: dan eet ik één koekje en leg de rest weer in de kast, dan neem ik wat rauwe groente met een hummus dip, dan eet ik fruit, dan leid ik mezelf af door iemand te bellen, etc.
Voorkom valkuilen
Denk goed na over de struikelblokken. Wat zou je plannetje in de weg kunnen staan? Bijvoorbeeld een collega die voorstelt pizza’s te halen? Of om samen patat te halen? Wat doe je dan? Denk hierbij ook aan dat lastige stemmetje in je hoofd dat tegen je zegt dat je best wel een keertje mag zondigen.
Zorg dat je een reserveplan hebt voor zulke lastige situaties.
Begin meteen
Wat een doel realistisch maakt, is dat je de goede gewoonte vol kunt (en wilt!) houden op de lange termijn. Twee keer per week sporten is in de praktijk haalbaar, niet het ambitieuze vier keer in de week. Kortom: stel de doelen zó dat ze zijn vol te houden. Overdrijf niet. Inmiddels een haalbaar en realistisch plan voor de geest? Eén die je langer volhoudt dan drie weken? Begin vandaag nog en stel niet uit tot morgen!
Tevreden met je nieuwe voornemen? Spreek hem even hardop uit en schrijf hem op. Echt doen! Want dat helpt je met het volhouden. Plak het briefje op een goed zichtbare plek, bijvoorbeeld je koelkast, kalender of spiegel. Zo denk je er elke dag even aan. Mocht het toch moeilijk zijn je plan te blijven uitvoeren, realiseer je dan wat er met je gezondheid gebeurt als je je niet aan plan houdt en wat er gebeurt als je je wel aan je plan houdt. schrijf dit op en hang ook dit weer op een zichtbare plek voor jezelf op.
Hou je je plan al een paar weken vol? En hoef je er nauwelijks moeite meer voor te doen? Neem dan een volgende stap. Begin weer bovenaan en maak een nieuw briefje.