Wij Nederlanders zijn echte theeleuten. We drinken gemiddeld drie koppen thee per dag, wat neerkomt op 100 liter per jaar. Dat is super goed want thee is zoveel meer dan alleen een dorstlesser en aanvulling van je vochtgehalte. Thee is ook gezond! Het advies voor volwassenen is om 3 koppen zwarte of groene thee per dag te drinken vanwege de positieve gezondheidseffecten.
Wat is thee?
Zwarte en groene thee komt van de ‘theeplant’ Camellia sinensis. Zwarte thee wordt na het plukken en drogen geoxideerd. Hierdoor ontstaat de zwarte kleur en de specifieke smaak. Groene thee komt van dezelfde theeplant, maar wordt niet geoxideerd. Daarom behoudt deze thee zijn groene kleur.
Ook witte thee en oolong thee zijn afkomstig van de theeplant. Oolong thee is een halfgeoxideerde thee en ligt dus een beetje tussen groene en zwarte thee in. Witte thee is het minst bewerkt.
Je hebt ook gearomatiseerde thee, bijvoorbeeld vruchtenthee. Dit is zwarte thee met een smaakje. In deze thee varianten zitten nanodeeltjes plastic en vetbolletjes die zijn toegevoegd om de geur- en smaakstoffen te hechten. (kijk maar eens in het theezakje). Gezonder is het om je thee zelf een smaakje te geven door wat fruit of kruiden toe te voegen.
Welke stoffen zitten er in thee?
Thee (zonder suiker) bevat geen calorieën. Wat zit er dan wel in thee?
- Fluoride. Dit is een spoorelement dat aanwezig is in tanden en botten. Fluoride beschermt tegen tandbederf. ,
- Mangaan. Dit is een mineraal dat betrokken is bij de stofwisseling.
- Flavonoïden. Dit zijn stoffen die zitten in groente en fruit. Vaak komt de kleur van groente en fruit van de flavonoïden. Flavonoïden zijn antioxidanten.
- Tannines. Deze kunnen mineralen zoals calcium en ijzer binden waardoor ze niet meer beschikbaar zijn voor opname in de darm. Bij een gevarieerde voeding blijkt dit echter geen noemenswaardig effect te hebben op de voorziening met deze stoffen in het lichaam.
- Cafeïne. Hoeveel cafeïne in thee zit hangt af van de soort thee, hoe sterk de thee is gezet en de grootte van de kop of mok. Zwarte thee en groene thee bevatten gemiddeld 30 milligram cafeïne in een kopje van 125 milliliter. Cafeïne in thee wordt ook wel theïne genoemd. Theïne en cafeïne worden vaak als 2 aparte stoffen gezien, maar dit zijn ze niet. Er is geen verschil tussen theïne en cafeïne.
Wat is het gezondheidsvoordeel van thee?
Het drinken van 3 koppen Groene of zwarte thee:
- verlaagt de bloeddruk
- Verkleint de kans op een beroerte
- verlaagt het LDL-cholesterol waardoor je minder kans hebt op hart- en vaatziekten.
- Verlaagt de het risico op diabetes type 2.
- De flavonoïden zouden bescherming tegen kanker kunnen geven doordat ze werken als antioxidant. Nadere studies moeten dit nog verder uitwijzen.
Bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) kan veel thee de darmklachten verergeren. Als de klachten blijven bestaan, is het aan te raden om met de huisarts of diëtist te overleggen.
Kruidenthee is geen echte thee
Kruidenthee, zoals rooibos- of kamillethee, is geen echte thee. Deze soorten thee zijn niet afkomstig van de theeplant. Het zijn aftreksels van planten of vruchten, of mengsels van kruiden, bloemen en specerijen zoals zoethout, kaneel of kamille. In kruidenthee zit geen cafeïne.
Sommige kruidentheeën, zoals zoethoutthee en sterrenmix, kunnen de bloeddruk verhogen. Af en toe een kopje van deze thee kan geen kwaad maar drink het niet te veel en niet te vaak. Drink gerust een kop rooibosthee, kamillethee of brandnetelthee als je dit lekker vindt. Het helpt in ieder geval om voldoende vocht binnen te krijgen. Of drink bijvoorbeeld (verse) muntthee of gemberthee.
Plantengifstoffen
In venkel-en anijsthee kunnen plantengifstoffen zitten die vaak afkomstig zijn van het onkruid dat per ongeluk wordt mee-geoogst. Als je gevarieerd drinkt, is de kans klein dat je grote hoeveelheden plantengifstoffen binnenkrijgt maar drink hiervan dus niet te veel.
afslankthee
Het is niet aan te raden onbekende theesoorten zoals afslankthee te kopen. Het is vaak niet bekend wat er precies inzit en wat mogelijke bijwerkingen zijn. Ook thee van onkruid, zoals smeerwortel of klein hoefblad, kun je beter niet kopen. Deze soorten onkruid zitten van nature vol gifstoffen.
Kruidenthee-adviezen voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
Drink niet meer dan 1 tot 2 glazen zoethoutthee als je zwanger bent, vanwege het bloeddruk verhogende effect van zoethoutthee. Bij een hoge bloeddruk komen minder voedingsstoffen en zuurstof door de placenta.
Neem geen borstvoedingsthee met venkel of anijs, venkelthee of anijsthee. Plantengifstoffen in venkel- en anijsthee zijn niet goed voor je ongeboren kind. Kleine baby’s kunnen vrij snel meer van bepaalde plantengifstoffen uit venkel en anijs binnenkrijgen dan goed voor ze is. Vaak wordt aan baby’s met darmkrampjes venkelthee en/of anijsthee gegeven. dit kun je dus beter niet doen.
IJsthee
Soms wordt ijsthee van echte thee gemaakt. Maar in ijsthee zit vaak veel suiker. Door de hoeveelheid suiker gelden de gezondheidsvoordelen van thee niet voor ijsthee. Wel kun je zelf suikervrije ijsthee maken door thee te laten afkoelen en eventueel smaak toe te voegen met een schijfje citroen, sinaasappel of een takje munt.
Hoe drink je thee het lekkerst?
Groene thee zet je met water tussen de 65 en 80 graden. Groene thee wordt bitter bij hogere temperaturen en dan komt er ook meer theïne vrij. Oolong thee zet je met water rond de 80-90 graden of zelfs 100 graden, witte thee met water van 80-95 graden en zwarte thee met water van 85-95 graden. Laat het water eerst wat afkoelen voordat je de thee er bij doet of gebruik een waterkoker met temperatuurmeter.
Laat thee minimaal 2 minuten trekken. Sommige theeën mogen iets langer, zoals witte thee en thee waaraan kruiden, specerijen, pitten, zaaddozen of gedroogde vruchten zijn toegevoegd.
Losse thee is van betere kwaliteit dan thee in een zakje. Thee heeft ook ruimte nodig. Gebruik een thee zeefje of een groot thee ei waar het water makkelijk doorheen kan stromen.
Je kunt van losse thee makkelijk twee of drie keer thee zetten. En als de kwaliteit van de thee heel goed is, zelfs nog vaker. Je proeft het vanzelf als er weinig smaak meer aanzit. Gooi thee dus zeker niet meteen weg, dat is zonde!
bewaar thee op een koele plek in een afgesloten doosje of blikje zonder venster. Door direct (zon)licht gaat de kwaliteit, geur en kleur van de thee achteruit. Vocht is funest, daardoor gaat je thee schimmelen.
Een lekkere thee variant: Spiced thee:

Ingredienten:
1 theelepel zwarte thee | 1 kardemompeul | Stukje citroenschil |
2 kruidnagels | ½ kaneelstokje |
Breng 750 ml water aan de kook en schenk het op de ingrediënten. Laat dit 5 minuten trekken.Zeef de thee en schenk het heet in 4 theeglazen. Garneer eventueel extra met een citroenschilletje of een kaneelstokje.