De darm is het enige orgaan in ons lichaam met een eigen zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel wordt ook wel het tweede brein genoemd. Darm en brein zijn voortdurend en tweezijdig met elkaar aan het communiceren, dit wordt ook wel de hersen-darm as genoemd. Deze communicatie verloopt via een zenuwbaan, de Nervus Vagus genaamd.
De Nervus Vagus is de grote zenuw van het parasympatisch zenuwstelsel en zorgt onder meer voor vertraging van de hartslag, het verlagen van de ademhaling en de bloeddruk en het bevorderen van de spijsvertering. De Nervus Vagus speelt een belangrijke rol hoe we met stress omgaan.
In onze darmen worden zenuwcellen aangemaakt, die via de Nervus Vagus rechtstreeks naar onze hersenen gaan. Deze zenuwcellen geven door hoeveel calorieën, mineralen en vitaminen er in de darmen aankomen. Ook de bacteriën in onze darm sturen belangrijke signaalstoffen naar de hersenen.
Elk mens draagt in totaal ongeveer 1,5 kilo aan bacteriën, virussen, gisten en schimmels met zich mee. De verzamelnaam voor al deze micro organismen is microbioom. Op veel plekken in ons lichaam bevindt zich microbioom: De huid, de bovenste luchtwegen, de urinewegen, geslachtswegen en het maagdarmstelsel. Dit zijn de organen die in contact staan met de buitenwereld. Het overgrote deel van het microbioom bevindt zich in onze darmen. Belangrijke functies van het microbioom zijn de bescherming tegen ziekteverwekkers en de vertering van vezels.
Darmbacteriën dragen ook bij aan de aanmaak van veel hormonen die allerlei processen in ons lichaam sturen. De bacteriën in de darm zetten voedingsstoffen om in chemische stofjes, de neurotransmitters. Door de productie van neurotransmitters als serotonine en dopamine, ook wel de geluksstofjes genoemd, verandert ons gedrag en onze stemming.
Ons microbioom draagt dus bij aan hoe gelukkig we ons voelen.
Niet voor niets wordt intuïtie ook wel het buikgevoel genoemd. Het wrange gevoel in je maag of buikpijn wanneer je angstig of zenuwachtig bent, is geen inbeelding. Wel degelijk kun je spreken van een zesde zintuig in je darmen: Je “gut feeling.” luister gerust wat vaker naar je gut feeling.
De samenstelling van het microbioom kan op allerlei manieren veranderen onder invloed van wat we eten. Je kunt al binnen 24 uur je darmflora veranderen.
Gezonde voeding, rijk aan vezels uit groente, fruit, volkorengranen, noten en peulvruchten, stimuleert de groei van bacteriën die betrokken zijn bij de fermentatie van voedingsvezels. De algemene wetenschappelijke opinie is dat dit leidt tot een gezonde samenstelling van het microbioom.
Ook kun je de samenstelling beïnvloeden door gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt en voedingssupplementen zoals probiotica te nemen.
Naast variatie in je voeding dragen ook een reductie van stress en het handhaven van een gezond slaapritme bij aan de gezondheid van je darm microbioom en dus aan een goed humeur en een gelukzalig gevoel.
Hieronder een heerlijk feel good recept:
Paddenstoelenrijst met groenten en noten

Bereidingstijd 30 minuten
Ingrediënten voor 2 personen:
150 gram zilvervlies rijst | 1 courgette | 100 gram oesterzwammen | 2 eetlepels olijfolie |
2 theelepels Italiaanse keukenkruiden | 4 worteltjes | 60 gram walnoten | 1 teentje knoflook |
1 ui | 150 gram champignons | 4 takjes peterselie |
Bereiding:
Kook de rijst in water met de Italiaanse keukenkruiden volgens aanwijzing op de verpakking.
Was de groente.
Snijd de ui in snippers, de courgette in blokjes en de worteltjes in plakjes.
Snijd de champignons in vieren en de oesterzwammen in repen.
Breek de walnoten in stukken.
Was de peterselie en knip het klein.
Verwarm 1 eetlepel olijfolie en fruit hierin de ui zacht. Pers het teentje knoflook er boven uit.
Voeg de courgette en de worteltjes toe en smoor de groente in 15-20 minuten gaar. Voeg peper nar smaak toe.
Bak de paddenstoelen in de rest van de olijfolie in een andere pan.
Meng de paddenstoelen en de groenten door de gare rijst. Strooi de noten en de peterselie er over heen.