Wat is het en wie komt er voor in aanmerking?
Vanaf 1 april 2022 wordt Liraglutide (Saxenda) bij een kleine groep mensen (18 jaar ouder) met zware overgewicht (BMI ≥35) vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Het is een middel dat zorgt voor een verzadigd gevoel en ook je afvalt, mits je werkt aan een gezond gevoel.
Liraglutide is al ruim 10 jaar in gebruik bij de behandeling van mensen met Diabetes type 2 (DM2). De patiënt dient het zichzelf te middel een dagelijkse injectie met een voorgevulde pen. De dosis wordt langzaamaan. De huisarts kan het middel voorschrijven. Begeleiding door de praktijkondersteuner is mogelijk in de vorm van instructie bij het gebruik en bij het verbeteren van de dosering. De injectietechniek en de injectieplaatsen zijn gelijk aan die bij de injectie van insuline.
Liraglutide zit in een voorgevulde pen. De dosering van Liraglutide is hoger dan bij de behandeling van DM2. Met tussenpozen van minimaal 1 week wordt de dosering stapsgewijs verhoogd van 0,6 mg tot een onderhoudsdosering van 3,0 mg 1x/dag.
De voorwaarden voor vergoeding zijn:
- Per 1 juli 20 zal Saxenda alleen nog 22 worden ontwikkeld als een erkende GLI niet succesvol is gerealiseerd na een jaar deelname. Patiënten die Saxenda al eerder krijgen en al een GLI-traject volgen, kunnen bij uitzondering doorgaan met dit medicijn vanuit de basisverzekering;
- De patiënt heeft geen DM2;
- Het aanvankelijke gewicht na 12 gebruik van ten minste te zijn opgenomen.
Voor mensen met een BMI 35-40 gelden verder dat zij 1 van de volgende ziektes moeten hebben: Hart- en vaatziekte; slaapapneu; artrose.
Voor mensen met een BMI >40 geldt, dat zij:
(Nog) niet in mededelingen voor een bariatrische bewerkingsoperatie. Dit kan het geval zijn bij:
- een afwijzing door een obesitascentrum na een aanmelding voor een operatie
- een afzien door de patiënt van een operatie na een gesprek met de huisarts, waarin de voor- en gevolgen van een besproken zijn.
De effectiviteit van Liraglutide:
Na 160 weken gebruik was de behandelgroep 6,1% gewicht verloren, versus 1,9% in de placebogroep. 24,8% van de deelnemers gunning meer dan 10% lichaamsgewicht, versus 9,9% in de placebogroep. In de systeemgroep had na 3 jaar diabetes 2% ontwikkeld, versus 6% in de placebogroep.
Mogelijke bijwerkingen:
- Maagdarmstoornissen (misselijkheid, braken, diarree). Deze vooral in het begin van de behandeling op en meenemen van binnen enkele dagen van weken;
- Bij gebruik van andere bloedglucose verlagende middelen naast liraglutide is er een kans op een hypoglykemie;
- Ernstige leverinsufficiëntie;
- Ernstig Hartfalen.
Bij een goed resultaat dient de behandeling voortgezet te worden. Het is te verwachten dat na het stoppen van de behandeling het gewicht weer zal stijgen. Na 24 maanden behandeling dient de volgende arts te beginnen van de patiënt nog een medische behandeling heeft bij het voortzetten van liraglutide. Indien dit zo is, dient er een nieuwe artsenverklaring te worden ingevuld.
Advies:
- Het is belangrijk om minder te eten dan je gewend bent, langzaam te eten, goed te kauwen en bij het eerste gevoel van verzadiging te stoppen met eten. Veel eten verergert de klachten;
- Kies voor minder vette voeding. Vette voeding verergert ook de klachten;
- Zorg voor voldoende vochtinname (geen koolzuurhoudende of zoete dranken);
- Voldoende beweging is van belang voor een optimaal resultaat van de behandeling.
Zorg voor een gezonde leefstijl!
Bron: huisartsen zorggroep Rhogo