Die riem die een gaatje losser moet, dat vetrandje dat over je broekband rolt of die broek die net iets meer knelt bij de benen. Herken jij dit aan het eind van de vakantie en baal je ervan? Met deze tips pas je ook aan het eind van de vakantie nog steeds in je kleren.
eet 5x per dag, ook in de vakantie
Probeer jezelf zoveel mogelijk te houden aan je normale ritme van 5 keer per dag eten: ontbijt, lunch en diner en ’s ochtends een tussendoortje en ’s middags een tussendoortje. Zo kun je voorkomen dat je ongemerkt de hele dag eet en misschien wel meer dan je wilt.
Kies slim
Je kunt natuurlijk ook slimmer kiezen. Een waterijsje in plaats van schepijs van de Italiaan scheelt calorieën bijvoorbeeld. Of een stuk meloen in plaats van een schaaltje chips. Water is een ideale dorstlesser voor op vakantie.
IJskeuzes op een rij
Kies voor waterijs (40 kcal) of 1 bolletje sorbetijs (50 kcal)
Kies minder vaak roomijs. Roomijs bevat relatief veel verzadigd vet en suiker. 1 bolletje levert ongeveer 100 kcal. Wil je toch een vergelijkbare smaak, kies dan yoghurtijs (70 kcal).
Als je toch voor roomijs kiest, kies dan voor een bekertje in plaats van een hoorntje. In het hoorntje zitten ook calorieën.
Maak zelf thuis je ijs. IJsjes van limonadesiroop zijn een frisse en goedkope keus of maak zelf een yoghurt ijsje of een ijsje van alleen fruit.
Eet met mate
Een ijsje, een barbecue, wat vaker uit eten. Heerlijk natuurlijk. Wees niet te streng voor jezelf, want dat houdt niemand vol. Maar houd wel maat. Je kunt erop letten dat je porties niet te groot zijn en dat je niet te veel afwijkt van wat je normaal eet. En stop met eten als je vol zit.
Eet met aandacht
Eet langzaam en met aandacht: neem kleine happen en geniet bewust van wat je eet.
Wees voorbereid voor onderweg
Ben je lang onderweg naar je vakantiebestemming, dan is het eten dat je tegenkomt langs de weg lang niet altijd even gezond. Denk aan fastfood bij wegrestaurants of tankstations. Je kunt ook zelf eten inpakken. Neem je koeltas mee en vul die bijvoorbeeld met groente snacks, broodjes, salades en fruit.
Voorkom verleidingen
Chips, borrelnootjes, blokjes kaas. Staat het eenmaal voor je, dan is het moeilijk om het niet op te eten. Zorg dus simpelweg dat je ze niet in huis hebt, die snacks. Ook niet op de hotelkamer, in de koelbox of auto. En ga geen boodschappen doen als je trek hebt. Dan is de kans dat je thuiskomt met ongezonde snacks namelijk groter.
Lekker bewegen
Wandelen, fietsen, waterfietsen, kanoën, surfen, tafeltennissen, badmintonnen, frisbeeën… Leuke vakantieactiviteiten die nog gezond zijn ook!
Wat zijn goede keuzes in een restaurant?
Als je gezonder wilt eten of wilt afvallen kun je ook in een restaurant letten op wat je eet. Er zijn ook in restaurants dus goede keuzes te maken. Zolang je niet te veel en met aandacht eet, moet het lukken af en toe een keertje uit eten te gaan als je een afvaldieet volgt.
Het eten begint met een kritische blik op de menukaart. Wat zijn de keuzes die je kunt maken? Gekookte, gegrilde of gestoofde gerechten zijn meestal minder calorierijk dan gefrituurde of gebakken gerechten.
Bestel het toetje pas na het hoofdgerecht, als je het dan nog echt wil. Waarschijnlijk heb je al na je hoofdgerecht voldoende gegeten.
Een kleinere portie is prima, als je niet beknibbelt op de gezonde producten. Vraag of ze saus of dressing apart serveren. Dan heb je zelf de mogelijkheid om te kiezen hoeveel je op je gerecht doet.
Niet alleen alcoholische dranken zoals wijn en bier bevatten veel calorieën. Ook vruchtendranken en frisdranken tikken aardig aan. Kies daarom liever voor water.
Gezonde keuzes:
Voorgerecht: heldere soep, volkorenbrood met een beetje tapenade, groentesalade of carpaccio.
Hoofdgerecht: mager vlees zoals biefstuk, kalkoen, vis of wild met veel groente en een kwart bord aardappelen, rijst of pasta.
Nagerecht: fruit, koffie of thee, (vruchtensorbetijs) .