Wat is detoxen en is het nodig dat je af en toe een detox kuur doet?
Detoxen is een ander woord voor ontgiften. Ontgiften is belangrijk voor je lichaam. De lever is het belangrijkste orgaan dat voor de ontgifting van ons lichaam zorgt. Nieren hebben een kleine rol bij het ontgiften. Darmen spelen geen rol in het detox proces maar kunnen wel bijdragen aan het optimaal functioneren van de lever.
Er zijn talloze manieren om te ontgiften de een is wat drastischer dan de andere. Misschien heb je wel eens een sapkuur of een saladeweek gedaan of extra groene smoothies gemaakt om afvalstoffen kwijt te raken en je weer energiek te voelen. Maar is een strenge kuur nodig om je afvalstoffen kwijt te raken en je weer energiek te voelen?
De lever houdt zich continue bezig met zo’n 500 chemische processen waaronder de afbraak en recycling van hormonen, bacteriën, celafval, toxines (medicijnen en alcohol) en stoffen die worden geproduceerd tijdens de spijsvertering. De lever zorgt ook voor de suikerhuishouding (opslag en aanmaak), vitamine opslag, vetstofwisseling en eiwitaanmaak.
De lever is ons grootste orgaan en heeft één grote bloedvataansluiting: de poortader. Het meeste (zuurstofarme) bloed vanuit het maag-darmkanaal stroomt hierdoor heen naar de lever waar het wordt gefilterd en weer schoon en vol met voedingsstoffen wordt afgegeven aan de rest van het lichaam via het bloedvat vena cava inferior richting hart en longen.
Waar de lever het moeilijk mee heeft, is de toxine blootstelling van tegenwoordig: toxines uit uitlaatgassen, plasticdeeltjes in cosmetica en voeding (bv in theezakjes van gearomatiseerde thee), een verstoorde darmflora, en verschillende soorten suiker. Het is hierom nuttig om je lever een handje te helpen.
Wat gebeurt er als je een sapkuur volgt?
Om te voorkomen dat de toename van afvalstoffen schade kan aanrichten, stopt het lichaam toxines weg in de vetmassa. Verlies je snel vetmassa, wat gebeurt bij een intensieve sapkuur, dan komen deze afvalstoffen ineens vrij in de bloedbaan totdat de lever ze heeft bewerkt. Dit veroorzaakt de symptomen als hoofdpijn, puistjes, verminderde weerstand.
De lever heeft een grote behoefte aan vitamines mineralen en bouwstoffen om alle 500 processen in gang te houden. Bij een intensieve detox kuur van een week, krijgt de lever onvoldoende bouwstoffen binnen om zijn functies goed uit te voeren. Hij moet bovendien overwerken om het glucosepeil op niveau te houden. Ook de bacteriën in je darmen zijn niet blij als er gedurende langere tijd louter vocht voorbij komt.
Belangrijker dus dan het weer vrijmaken van de afvalstoffen is het helpen van je lever om de afvalstoffen onschadelijk te maken.
Hoe help je je lever wél met ontgiften?
Probeer zoveel mogelijk toxines te vermijden. Alleen al het beperken van alcohol, koffie en suiker en het stoppen met roken heeft al een groot effect.
Zorg goed voor je darmflora. Een tekort aan vezels kan bijdragen aan fatty liver desease. Lever cirrose hangt samen met een verminderde functie van de darm barrière.
Probeer kant en klaar maaltijden en sterk bewerkte voeding te vermijden.
Zorg dat je lever alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft: koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen en zorg dat de darmen voldoende vezels te verwerken krijgen.
Wanneer je zoveel mogelijk onbewerkte en vezelrijke producten eet zoals: groenten, fruit, volkoren graan producten, zilvervliesrijst, noten, zaden, pitten, help je je lever en je darmen het beste. Kies verder voor onverzadigde vetten en beperk de vleesinname. En natuurlijk kun je best een groene smoothy aan je voedingspatroon toevoegen.
Naast een gezonde leefstijl hebben met name de volgende 4 planten/kruiden een positieve invloed op de leverfunctie:
Mariadistel. Dit zorgt voor vernieuwing van beschadigde levercellen en beschermt tegen opnames van toxines en schade door medicijngebruik.
Artisjok. De artisjok heeft anti-oxidatieve en lever beschermende effecten. Het verlaagt de totaalcholesterolwaarde, de LDL waarde en de triglycerides waarden.
Kurkuma. Kurkuma is ontstekingsremmend, werkt beschermend bij leverschade en werkt als antioxidant.
Knoflook. Knoflook biedt bescherming tegen de gevolgen van alcoholmisbruik en onderdrukt de vermeerdering van kankercellen in de lever.
Vasten met tussenpozen:
Ook met de tijdstippen waarop je eet, kun je een positieve bijdrage leveren aan de detox functie van je lever. Geef je lever tussen de maaltijden door voldoende rust en creëer een langere pauze van minimaal 12 uur. Hoe?
kijk welk tijdsframe voor jou werkt. Een voorbeeld is om na 20.00 uur ’s avonds niet meer te eten tot 8.00 uur s’ ochtends. Je kunt dit eventueel verlengen door je ontbijt met 1 of 2 uur uit te stellen. Intermittent fasting is hier een voorbeeld gaan maar gaat net een stapje verder.
Eet iedere dag zo veel mogelijk op dezelfde tijdstippen. Hou dus regelmaat.
Eet maximaal 3 maaltijden op een dag. Tussendoortjes kun je clusteren aan je maaltijd zodat je tussen de grote maaltijden door je lichaam niet onnodig hoeft te belasten.
De grootste maaltijd neem je zo vroeg mogelijk.
De maaltijden zijn verzadigend, bevatten voldoende eiwitten, onverzadigde vetten en veel groenten.
Vermijd bewerkte voeding.
Drink 1,5 tot 2 liter water op een dag.
Conclusie:
Detoxen met sappen en smoothies zorgen ervoor dat de lever harder moet werken en laten de darmbacteriën minder goed functioneren. De echte kunst van het detoxen is om de lever elke dag opnieuw te voorzien van de bouw- en hulpstoffen die essentieel zijn voor het detox-proces. Van veel voedingsmiddelen is aangetoond dat ze een beschermende, ondersteunende en stimulerende functie hebben op de lever. Eet je deze en vermijd je de voedingsmiddelen die het omgekeerde doen, dan heb je een juiste detox formule gevonden! Je gezondheid verbetert, je krijgt meer energie en je lichaam functioneert optimaal!
Een makkelijk recept voor een heerlijke detox maaltijd:
Bloemkool omelet uit de oven

Bereidingstijd: 15 minuten + 20 minuten oventijd
Ingrediënten voor 4 personen:
1 bloemkool | 60 ml melk | Rucola sla melange |
6 el olijfolie | 150 gram belegen kaas | Granaatappelpitjes |
6 eieren | Schaaltje tomatenmix | ovenschaal |
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel de bloemkool in roosjes, snijd in kwarten en kook 3 min. Giet de bloemkool af en laat uitlekken in een vergiet.
Verhit 3 el olie in een koekenpan en bak de bloemkool op middelhoog vuur in 5 min. lichtbruin.
Breek de eieren boven een ruime kom en klop de melk erdoor. Rasp de kaas en voeg de helft toe aan het eier-melkmengsel. Roer door. Vet de ovenschaal in, schenk het mengsel erin en doe de bloemkool erbij. Halveer de tomaten en verdeel ze met de rest van de kaas over de ovenschaal. Bak de omelet in ca. 20 min. goudbruin en gaar in het midden van de oven. Meng ondertussen de rest van de olie, de sla en granaatappelpitjes in een kom. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Neem de omelet uit de oven en serveer met de salade.