Misschien wil je gezonder of duurzamer gaan eten. Dan hoeft niet ineens het roer om. Alle beetjes helpen, het hoeft niet perfect. Met een kleine stap en een concreet plan kom je elke dag dichter bij je doel.
Een voornemen volhouden is geen kwestie van wilskracht alleen. Natuurlijk, je moet het wel willen. Maar een realistisch en goed gekozen voornemen maakt het haalbaar. Zorg dat je een kleine stap verzint die je ook echt kan volhouden. Laat je niet verrassen door verleidingen, maar maak van tevoren een goed plan. Hiervoor is het nodig om jezelf een beetje te leren kennen. Bedenk waar jouw valkuilen liggen en wapen jezelf tegen deze verkeerde gewoontes. Zo maak je een voornemen dat goed bij jou past en het geeft je een ‘boost’ als je het behaald hebt. En dat geeft weer vertrouwen dat je het kunt en een volgende stap kunt nemen.
Bedenk waarom je een bepaalde eetgewoonte hebt.
Is het een bijvoorbeeld altijd ’s avonds laat, wanneer je met vrienden bent of juist wanneer je alleen bent en je verveelt? Of misschien de plaats waar je bent? Of misschien komt het wel door de geur van bepaald eten?
Iets afleren
Nu zijn er vast ook ongezonde gewoontes die je moet afleren. Doe dit ook niet allemaal tegelijk! Maar 1 voor 1. Iets afleren is vaak nog moeilijker dan iets aanleren!
Iedere dag
Kies een gezonde verandering die je iedere dag gaat toepassen. Zo heb je veel sneller je nieuwe gewoonte in je gezonde routine zitten.
Prioriteit
Stel prioriteiten, waar irriteer je je het meest aan? Wat wil je het liefst veranderen?
Maak realistische en haalbare plannen in plaats van voornemens.
Als sporten in 2016 niet lukte, waarom zou dat per 1 januari 2017 dan ineens anders zijn? Houd, bij het maken van je plan, rekening met valkuilen zoals tijdgebrek en motivatie.
Concreet en leuk
Wil je gezonder gaan eten of letten op duurzaamheid? Zorg dan dat je het concreet maakt. Wat wil je precies doen en wanneer ga je dit doen? ‘Meer fruit eten’ is bijvoorbeeld nog vrij vaag.
‘In januari ga ik afvallen’ is ook niet concreet. Doe het liever zo: ‘voortaan ga ik op de fiets in plaats van met de auto naar mijn werk’. Of: ‘ik zet vanaf nu de wekker vijftien minuten eerder om rustig en gezond te ontbijten’. Het voornemen: ‘vanaf januari ga ik niet meer snoepen’ is totaal niet reëel. Plan liever wat, wanneer en hoeveel er wél gesnoept mag worden. Gezonder leven mag best leuk blijven! Maak het helderder voor jezelf door een tijdstip of situatie te kiezen en een precieze handeling.
Maak een “als-dan” briefje:
Om je voornemen concreet te maken, kun je een ‘als-dan’ plan maken. Als situatie X zich voordoet, dan doe ik Y. Je kunt je voornemen om dan minder te eten, iets gezonder of juist iets te doen wat helemaal niets met eten te maken heeft.
Voorbeelden:
‘Als ik op mijn werk ben, dan eet ik om 10.00 uur een stuk fruit’.
‘Als ik zin heb in koekjes om 16.00 uur of: ‘Als ik zin heb in chips tijdens televisie kijken ’. dan eet ik één koekje en leg de rest weer in de kast, dan eet ik fruit, dan leid ik mezelf af door iemand te bellen, dan mag ik alleen in de keuken eten’ etc.
Een dag geen vlees: ‘Als het maandag is, dan kook ik een maaltijd zonder vlees.’
Elke dag noten: ‘Als ik zin heb in iets lekkers, dan neem ik een handje ongezouten noten’.
Minder eten verspillen: ‘Als ik boodschappen ga doen, dan kijk ik eerst wat ik nog in huis heb’.
Hou het positief
Maak het makkelijk voor jezelf en zorg dat je het positief opschrijft. Zeg niet: als ik moet overwerken en ik wil wat eten, dan ga ik niet langs bij een snackbar. Dan weet je namelijk nog niet wat je moet doen. Maar zeg: ‘als ik moet overwerken en ik wil wat eten, dan wacht ik met eten tot ik thuis ben of dan eet ik een gezonde salade uit de kantine.’
Voorkom valkuilen
Denk goed na over de struikelblokken. Wat zou je plannetje in de weg kunnen staan? Bijvoorbeeld een collega die voorstelt pizza’s te halen? Of om samen patat te halen? Wat doe je dan? Zorg dat je een reserveplan hebt voor zulke lastige situaties.
Begin meteen
Wat een doel realistisch maakt, is dat je de goede gewoonte vol kunt (en wilt!) houden op de lange termijn. Twee keer per week sporten is in de praktijk haalbaar, niet het ambitieuze vier keer in de week. Kortom: stel de doelen zó dat ze zijn vol te houden. Overdrijf niet. Inmiddels een haalbaar en realistisch plan voor de geest? Eén die je langer volhoudt dan drie weken? Begin!
Tevreden met je nieuwe voornemen?
Spreek hem even hardop uit en schrijf hem op. Echt doen! Want dat helpt je met het volhouden. Zet de tekst als bureaublad op je computer, of plak een briefje op je koelkast, kalender of spiegel. Zo denk je er elke dag even aan.
Zie jezelf het voornemen doen. Stel je de situatie voor waarin je jouw oplossing gaat uitvoeren. Waar ben je? En met wie? Door het zo letterlijk voor te stellen, is de kans groter dat je het in de praktijk ook gaat uitvoeren.
Hou je je plan al een paar weken vol? Hoef je er nauwelijks moeite meer voor te doen? Neem dan een volgende stap. Begin weer bovenaan en maak een nieuw briefje.