Over bananen doen vele verhalen de ronde. Zijn ze nou wel of niet goed voor je?
Bananen zijn vlezige, niet-openspringende vruchten en zijn daardoor goed te bewaren en te vervoeren. Van bananen wordt gezegd dat je er dik van wordt en dat zou komen door de grote hoeveelheid koolhydraten die er in zitten.
Er zijn 2 categorieën bananen:
zoete bananen, zoals wij die als fruit eten en kook- en bakbananen. Deze bevatten minder suiker en meer zetmeel. Ze worden onrijp gekookt, gefrituurd of gebakken. In veel tropische landen behoren kook- en bakbananen tot het basisvoedsel.
Van de populairste fruitsoorten in Nederland is de banaan inderdaad de calorierijkste (zo’n 80 à 90 calorieën per stuk). Meer dan 90% van de calorieën in een banaan komt uit koolhydraten. Terwijl de banaan rijpt, wordt het zetmeel omgezet in suiker. Daarom zit in onrijpe (groene) bananen veel zetmeel en resistent zetmeel, terwijl rijpe (gele) bananen vooral suiker bevatten.
Een banaan bevat niet zoveel vitamine C, maar wel veel andere vitamines, voedingsvezels, kalium en zetmeel:
Vitamine A: bevordert het gezichtsvermogen, het immuunsysteem en is nodig voor celgroei;
B-vitaminen: o.a. belangrijk bij de (energie)stofwisseling en het zenuwstelsel;
Vezels: stimuleren de spijsvertering;
Potassium: zorgt voor een gecontroleerde hartslag en bloeddruk. Tevens is het nodig voor de zenuwprikkel geleiding;
Magnesium: belangrijk voor de gezondheid van je botten en geeft energie;
Mangaan: helpt bij het opnemen van voedingsstoffen in het lichaam;
Koper: helpt bij de productie van rode bloedcellen en is betrokken bij de vorming van bindweefsel en botten. Het zorgt ook voor de vorming van pigment van het haar en een goede werking van het afweersysteem.
Nog meer positieve eigenschappen van de banaan:
Banaan voorziet je meteen van energie. Sporters eten bananen voor, tijdens of na het sporten omdat ze meteen energie krijgen vanwege de natuurlijke suikers die snel in het lichaam worden opgenomen. Bovendien helpt het regelmatig eten van bananen tegen spierkrampen.
De voedingsstoffen in bananen helpen bij angst, depressies en slaapproblemen. Het aminozuur trypofaan, wat voorkomt in bananen, bevordert de aanmaak van serotonine. Dit stofje heeft een kalmerende werking en geeft je een blijer gevoel. De vitamine B12, waarvan deskundigen beweren dat het slapeloosheid bestrijdt door de vorming van endorfine, heeft een ontspannende werking en vermindert stress.
Het helpt bij de opname van goede voedingsstoffen. De suikermoleculen van de banaan zorgen o.a. voor goede bacteriën in de darmen waardoor voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden.
Banaan kan helpen bij ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen. Omdat bananen de bloedsuikerspiegel in het bloed op peil houden, kunnen vrouwen minder last hebben van ochtendmisselijkheid.
Kalium in banaan voorkomt een te hoge bloeddruk. Bananen zitten vol met kalium wat je bloeddruk helpt te verlagen.
En tot slot is de banaan een handige snack, makkelijk om mee te nemen en te pellen.
De banaan past dus prima in een gezond voedingspatroon