Winterzwemmen is populair. Mede door de sluiting van zwembaden en sportscholen zoeken meer mensen het koude water op.
Kou is niet leuk. Zodra het koud wordt, zetten we de verwarming aan en trekken we handschoenen aan. Daardoor is ons lichaam lui geworden. Is het gezond de kou iets meer op te zoeken?
Wat doet kou met je lichaam?
Betere doorbloeding en beter immuunsysteem
De acute kou van de zee of bad of douche zorgt voor een cold shock response. Het lichaam zet alles op alles om de kerntemperatuur van 37 graden te handhaven. Het bloed trekt uit de vingers en tenen om het meest vitale warm te houden: de organen. In de bijnieren wordt adrenaline en noradrenaline vrijgemaakt. Daarna komt cortisol. Allemaal stresshormonen die ervoor zorgen dat de bloeddruk, hartslag en ademhaling omhooggaan.
Zo genereert het lichaam warmte. Na de kou gaat je bloeddruk weer omlaag maar de positieve effecten van de betere doorbloeding blijven.
Chronische stress is slecht voor het immuunsysteem terwijl kortdurende stress juist goed is. Het lichaam maakt dan extra witte bloedlichaampjes aan. Dit zijn soldaatjes die zorgen voor een betere afweer. Zodra de kou weg is, zegt het lichaam: Stop maar met het aanmaken van die stresshormonen. Maar die extra soldaatjes zijn er dan nog.
Aanjagen van stofwisseling
Kou kan ook helpen om af te vallen. Kou activeert je lichaamseigen bruin vet, een speciaal type vet dat vetten en suikers omzet in warmte. Samen met het feit dat kou via rillen door je spieren je stofwisseling aanjaagt, kan kou dus gunstig zijn voor je metabolisme. Uit recent onderzoek is gebleken dat wie dagelijks zonder dikke kleding twee uur doorbrengt in een ruimte van 17 graden, op termijn vetmassa verliest.
Aanmaak van endorfines
Bij mensen die geen kou gewend zijn, kan kou ook pijn doen. Ons lichaam is zó ingenieus dat het dan tegen de pijn endorfinen gaat aanmaken: Een lichaamseigen pijnstiller. Enfdorfine is echter ook een gelukshormoon en dat maakt dat je je blij voelt na een koude douche of onderdompeling in een koud bad of koude zee.
Blijf niet té lang in het koude water
Bouw winterzwemmen of een onderdompeling rustig op. Ga nooit alleen winterzwemmen en doe een goede warming-up. Ga als beginner tot en met je schouders, zwemmen hoeft niet. Zodra het ademhappen weg is, ben je klaar. Bij de meesten is dat na dertig seconde. Kou kan als je er te lang in blijft dodelijk zijn.
Samengevat:
Je voelt je niet alleen enorm energiek en trots nadat je het koude water uit komt, maar het doet ook nog eens een hoop goed; zowel fysiek als mentaal:
Kou heeft een positief effect op je weerstand en immuunsysteem en het stimuleert je bloedsomloop. Ook activeert het bruin vet, wat kan helpen om af te vallen. Het verhoogt je energie, ontgift je lichaam, verbetert je spierherstel en je zenuwstelsel en het zorgt voor een betere hormonale balans.
En misschien het allerbelangrijkste: kou maakt gelukshormonen vrij die je een fijne roes en een mentale boost geven.
dus heb je moeite om de douche op koud te draaien, je onder te dompelen in een bad koud water of een winterduik in de zee te nemen? Bedenk dan welk mooi cadeautje je daarna krijgt!