Vitamine D draagt bij tot de opname van calcium en het behoud van normale botten, helpt het lichaam om calcium en fosfor te gebruiken en draagt bij aan normale bloedcalciumspiegels. Vitamine D draagt ook bij tot andere functies zoals de instandhouding van een normale spierfunctie, tanden en de normale werking van het immuunsysteem.
Veilige en regelmatige blootstelling aan de zon is de beste manier om toereikende vitamine D-concentraties te bereiken. Slechts een beperkt aantal voedingsmiddelen bevat van nature voldoende grote hoeveelheden vitamine D. Enkele voorbeelden zijn boter, margarine, halvarine, volle melkproducten, eierdooier, vette vis en lever.
Vitamine D-tekort en de rol van suppletie
Bevolkingsgroepen die een hoog risiko hebben op een vitamine D tekort en die dus extra Vit. D nodig hebben, zijn:
Kinderen van 0 – 4 jaar 10 mcg/dag
Vrouwen vanaf 50 jaar 25 mcg/dag
Personen vanaf 70 jaar 25 mcg/dag
Zwangere vrouwen 10 mcg/dag
Mensen met een donkere huid 10mcg/dag
Personen die minder dan 15-30 minuten met hoofd en handen ontbloot buiten komen tussen 11.00 en 15.00 uur 10mcg/dag.
Voor een gunstig effect van vitamine D-suppletie op de botgezondheid kun je vitamine D gecombineerd innemen met calcium. Calcium zorgt voor groei en onderhoud van botten en tanden, reguleert bloeddruk en bloedstolling, helpt bij transport van stoffen in en uit lichaamscellen, zorgt voor goed funktioneren van het zenuwstelsel.
Aanmaak wordt bevorderd door vitamine D en melksuiker en belemmerd door overmatige vetopname en fosfor. Calcium zit in zuivelproducten, roggebrood, sesamzaadjes, groene bladgroenten, groene kool, broccoli.
Vit K zorgt dat Calcium op de goede plek komt. Vitamine K zit vooral in gefermenteerde producten en wordt in darmen gemaakt.